Op 18 juni 2019 lanceerde de Vlaamse overheid een nieuwe tool genaamd de mobiscore. Dankzij dit instrument kan elke in-Vlaanderen-wonende persoon berekenen hoe duurzaam gelegen zijn woning is. De score wordt berekend op een schaal van tien, hoe hoger de score, hoe beter.
Maar de mobiscore kreeg ook heel wat tegenwind. Hoewel het interessante en nuttige informatie weergeeft, is het anderzijds nog te beperkt en niet volledig uitgewerkt.
Wat u hier te weten komt over de mobiscore:
De mobiscore is een tool die de milieu-impact aangeeft voor verplaatsingen vanaf uw woning. Daardoor brengt het de nabijgelegen voorzieningen en bereikbaar goed in kaart, zoals bijvoorbeeld die van scholen, winkels, dokters en andere. Hoe hoger de score op tien, hoe beter de ligging van de woning. Dat betekent dus dat u punten krijgt voor hoe duurzaam uw woning gelegen is.
Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid zei het volgende: “Deze score is voornamelijk een sensibiliserend instrument om de milieu-impact zichtbaar te maken van verplaatsingen die mensen willen maken”. De Vlaamse overheid zei ook dat een koper via deze tool bewust kan kiezen voor een nieuwe woonplaats waar je zelfden of nooit een auto voor nodig hebt. Zo zal iemand die op het platteland woont bijvoorbeeld een lagere score behalen omdat de woning op het onderdeel openbaar vervoer minder goed scoort.
Iedereen kan de mobiscore van zijn huis zelf berekenen. Die kan gemakkelijk gevonden worden op immobiliënsites zoals Zimmo, de website van de Vlaamse Woningpas of de site van mobiscore.be zelf. Ook bij i-Moov wordt de score gehanteerd bij de verkoop of aankoop van een woning. De data voor de berekeningen werd uit verschillende Vlaamse onderzoeken en studies gehaald.
De score die tevoorschijn komt houdt rekening met enkele belangrijke parameters. Deze zijn:
Maar wat is dan een goede mobiscore? Elk adres in Vlaanderen krijgt een score van 0 tot 10. Hoe hoger de woning presteert qua score, hoe beter. Dat wil zeggen dat de voorzieningen in de buurt relatief gemakkelijk te voet of met de fiets bereikt kunnen worden. Dat wil ook zeggen dat de milieu-impact laag ligt bij verplaatsingen.
Daarentegen houdt het geen rekening met verplaatsingen met de auto. Ook met de energiezuinigheid van de woning wordt geen rekening gehouden.
Als voorbeeld berekenden we de mobiscore van ons adres op de Ajuinlei 12 te Gent. Wat direct opvalt is de uitermate goede score die behaald wordt. Dat komt omdat het pand zich op een uitstekende locatie bevindt, in het hartje van Gent
Eerder riep de Vlaamse overheid ook de EPC, of energieprestatiecertificaat, in leven. Daarmee kan een koper in één oogopslag zien hoe energiezuinig een woning is. Hoewel bij de invoering EPC ook weinig bekend was, is het nu een tool die een enorme impact heeft op het koopgedrag van kopers. Daarom verwacht de overheid dat ook de mobiscore dezelfde weg zal opgaan.
De tool werd vorig jaar gelanceerd en kreeg meteen tegenwind. Volgens critici zouden de berekeningen niet nauwkeurig genoeg zijn en wil de overheid iedereen naar de grote stad laten trekken. Verder vonden velen dat het systeem te simplistisch was en dat er met heel veel factoren zelfs geen rekening werd gehouden.
VCB, of de Vlaamse Confederatie Bouw, had enkele bedenkingen bij de invoering van de tool. “Met de nieuwe tool krijg je een vrij algemeen overzicht per adres. De specifieke mobiliteitsbehoeften van de bewoners komt eerder karig tot uiting. Mits verfijning en aanvullende criteria is dit een verrijkende tool voor kandidaat-kopers van vastgoed”.
Er hangen echter nog geen rechtstreekse fiscale of financiële gevolgen aan vast, en niemand is verplicht de score te afficheren. Toch zijn er al enkele makelaarssites die de score geïntegreerd hebben in hun zoekertjes.
Bij de invoering van de tool vermoedden onderzoekers zoals Frank Vastmans (KU Leuven) al dat het geen al te grote impact zou hebben op de vastgoedprijzen. Dat komt omdat de locaties met hogere scores al duurder geprijsd zijn en de mobiliteitsopties reeds in de prijs zitten. Woningen die verder van grote centrumsteden gelegen zijn worden gemiddeld verkocht tegen lagere prijzen.
Anderzijds zei Kristophe Thijs, communicatiedirecteur van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB), dat een goede aansluiting op het openbaar vervoer niet per sé een troef is. “Met een halte voor de deur kan je wel van je bed op de tram of bus springen, maar tegelijk zit met een bepaalde geluidsoverlast. Dat kan de prijs drukken.”
Geïnteresseerd in het verkopen van uw pand bij i-Moov? Lees dan zeker hier verder.
Bent u op zoek naar een woning? Bekijk dan hier ons aanbod.