Waarom beroep doen op een vastgoedmakelaar?

Wat zijn de belangrijkste redenen om samen te werken met een vastgoedmakelaar?

Wie zijn eigendom wenst te verkopen doet er niet slecht aan om een professionele vastgoedmakelaar in te schakelen. Een makelaar helpt je om snel tot het gewenste resultaat te komen, de vlotte verkoop van uw woning. Dat komt omdat hij niet alleen de juiste prijs bepaalt, hij is een échte marketingmachine en beschikt over een hoop juridische kennis. Een makelaar is een manusje van alles.

Maar wat zijn de belangrijkste redenen om samen te werken met een vastgoedmakelaar? U leest het hier.

 

Voordelen makelaar

1. Correcte prijsbepaling

Eigenaars die zelf wensen te verkopen laten zich vaak leiden door de emotionele band die ze hebben met het pand. Dat kan leiden tot een onrealistische inschatting van de waarde. Wie van start gaat met een te hoge vraagprijs maakt een veelgemaakte fout, het resulteert in een afschrikeffect bij de potentiële kopers.

Een vastgoedmakelaar daarentegen kan een schatting maken die afziet van enige emotionele band. Daarenboven kent hij de vraag en aanbod op de markt, waardoor de prijsbepaling veel beter kan gebeuren. Op die manier voorkom je een verkoopproces dat veel te lang zal aanslepen.

 

2. Marketing en visibiliteit

Vastgoedmakelaars beschikken over professionele marketingtools waardoor je pand beter in de kijker komt te staan. Die marketing beperkt zich niet tot enkel kwalitatieve foto’s nemen. Makelaars weten bijvoorbeeld exact welke woordenschat zij dienen te gebruiken om de aandacht te kunnen trekken. Ook de google-zoekmachine is geen onbekend terrein voor een makelaar, in geen tijd kan uw pand opgemerkt worden door het juiste doelpubliek. Daarnaast zijn makelaars vertrouwd met heel wat online vastgoedplatformen en beschikken ze over een veel bezochte eigen website en fysieke etalage.

 

3. Administratieve rompslomp

Er komt heel wat papierwerk kijken bij de verkoop van een woning. Volgens de wet moet de verkoper beschikken over een EPC, het bodemattest, elektriciteitskeuring, stedenbouwkundige inlichtingen, en de lijst gaat zo door. Wie beroep doet op een makelaar hoeft zich hier geen kopzorgen meer over te maken. Wij regelen alles voor u zodat u met een gerust hart de verkoop tegemoet gaat.

 

4. Uitgebreid netwerk en klantenbestand

Een makelaar kan terugvallen op een uitgebreid eigen netwerk van potentiële kandidaat-kopers. Door middel van gerichte mailing wordt het pand onmiddellijk zichtbaar gemaakt bij een grote doelgroep van mogelijke kopers.

 

5. Mensenkennis en ervaring

Een vastgoedmakelaar kan terugvallen op jarenlange ervaring, expertise en een uitgebreide opleiding. Hij weet als geen ander hoe te onderhandelen en welke emoties gepaard gaan met de verkoop en aankoop van een woning. Door grondig informatie te verzamelen, goed te luisteren en efficiënt te handelen zal hij een meerwaarde voor u betekenen. Zodoende zal de hoogst haalbare marktconforme prijs behaald worden.

 

6. Erkend door beroepsorganisatie

Het BIV, of beroepsinstituut van vastgoedmakelaars, controleert de toegang tot het beroep. Deze organisatie waakt over de naleving van de deontologie en brengt nepmakelaars voor de rechtbank. Wie dus aangesloten is bij het BIV, en bijgevolg over een BIV-nummer beschikt, voldoet aan de voorwaarden om makelaar te worden. Daarbovenop genoot of geniet hij een uitgebreide opleiding tot het beroep. Dit alles zorgt ervoor dat een erkende vastgoedmakelaar zijn kennis constant bijschaaft en dus een goede kwaliteit van dienstverlening kan leveren.

 

7. Kosten makelaar bij niet-verkoop

Als laatste is er nog één groot voordeel aan samenwerken met een makelaar. Met een makelaar sluit je bij aanvang een opdracht tot verkoop af. Pas wanneer de makelaar er in slaagt om de woning aan de afgesproken prijs effectief te verkopen of te verhuren, heeft hij recht op de commissie. Dat wil zeggen dat een makelaar in feite het grootste risico neemt, want als hij de verkoop niet kan realiseren heeft hij serieus wat kosten gemaakt.

Verder zegt de wet ook dat als de verkoop niet doorgaat omdat de opschortende voorwaarde niet is vervuld, de makelaar ook geen commissie kan vragen. Slaagt de koper er bijvoorbeeld niet in om een lening af te sluiten, dan hoeft jij als verkoper de makelaar ook niet te betalen.

Pas op, want indien een pand 6 maanden na het einde van de opdracht verkocht wordt aan iemand waaraan informatie door de makelaar werd verschaft, dan heeft hij recht op deze commissie. Er dient na de beëindiging van de opdracht binnen de 7 dagen een lijst van gecontacteerde klanten overgemaakt te worden.

 

Dus, beroep doen op een makelaar?

Vaak is de verkoop van een woning voor eigenaren overweldigend door de vele handelingen die daarbij komen kijken. Een makelaar daarentegen beschikt over expertise, marktkennis, een uitgebreid netwerk van kopers en hij genoot daarenboven een stevige opleiding. Daarom laten veel verkopers zich uiteindelijk begeleiden door een vastgoedmakelaar om zo stressvrij de verkoop van hun woning te realiseren.

 

 

 

Vastgoedkantoor i-Moov is zeer sterk vertrouwd met regio Gent. De Gentse woonmarkt kennen wij als geen ander waardoor prijsbepalingen zeer nauwkeurig en precies gebeuren. Bent u geïnteresseerd om uw woning te verkopen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op het nummer 09 225 50 50, of bezoek onze website.

Lees hier enkele reviews van tevreden klanten bij i-Moov!

 

Gerelateerde artikels

Blog

TIJDELIJKE ACTIE!

Verkoop nu uw woning met i-Moov en krijg een gratis homestaging of videorapportage met extra social media campagne
Blog

Wat is homestaging?

U heeft maar één kans om een goede indruk te maken op potentiële kopers bij de verkoop van uw huis. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw eigendom voldoet aan deze opdracht, dat kan door middel van homestaging.
Blog

Hoe maak ik mijn huis en tuin winterklaar?

Koude, natte winterdagen kunnen meer schade aanrichten dan u zou denken. Geen nood, dankzij deze praktische tips leert u hoe u uw woning perfect winterklaar kunt maken.