Ook op zoek naar een woning met buitenruimte? 7 voordelen van een tuin of terras!

Sinds de coronacrisis gaan kopers van een gezinswoning vaker op zoek naar een pand met een groot terras of tuin. Gelijk hebben ze! Hier lees je 7 voordelen van een buitenruimte.

Maar liefst driekwart van de makelaars merkt dat de woonwensen van de Vlamingen sinds de coronacrisis veranderd zijn (bron: Confederatie van Immobiliënberoepen). Het merendeel van de bevraagde vastgoedexperts door "De Tijd" rapporteert eveneens een grotere interesse voor huizen met een tuin en aandacht voor open ruimte in de stad.

Een tuin/buitenruimte biedt sowieso een heleboel voordelen, corona of niet. “Een woning met tuin of terras”, dat is in vele gevallen de bewuste wens van elke koper. Wie kiest voor een groene buitenruimte weet wel waarom hij dat doet.
Naast het feit dat dit mooi oogt biedt dit nog zoveel meer voordelen. 
Wij geven jou 7 voordelen mee én we tonen jou ineens ook een aantal interessante panden met buitenruimte uit ons aanbod!

Hoofdfoto: prachtige burgerwoning in centrum Gent.
Meer info over deze woning vind je HIER

7 voordelen van een tuin of terras

 

1. Groen vermindert stress

Het staat in veel wetenschappelijke artikels beschreven: groen is goed tegen stress. Groen is zelfs zodanig effectief dat het zien van een boom rust brengt en de stress al drastisch kan verminderen. Die rust zorgt eveneens voor betere zelfbeheersing en kan depressies voorkomen.

Natuur blijkt ook te helpen om gezonder te blijven. Hoe meer groen er is in de directe omgeving, hoe langer de levensduur zal zijn. Daarbovenop is de drempel enorm laag, want het simpelweg zien van een boom vanuit je raam of zelfs op een foto heeft al een impact op het stressniveau. Ook de vitamine D die je opneemt tijdens het verzorgen van jouw buitenplanten geeft een boost aan je immuunsysteem.

Moraal van het verhaal: ons brein en ons welzijn hebben alle baat bij een groene omgeving!Ruime assistentieflat in Sint-Denijs-Westrem
Meer info over deze woning vind je HIER

 

2. Je kunt verse groenten kweken in je eigen tuin of op je terras

Wie graag zichzelf wenst te voorzien van lekkere groenten kan beslissen om een moestuintje aan te leggen. Op die manier kan je gemakkelijk je eigen tomaten, courgettes, aardappelen, etc. maar ook kruiden zoals laurier, basilicum, tijm en andere klassiekers kweken. De lente is hiervoor het uitgelezen moment om te beginnen zaaien en het resultaat laat niet lang op zich wachten. Daarbovenop is er niet veel ruimte voor nodig en kan je achteraf genieten van kersverse groenten.

Wanneer je op zoek gaat naar het ideale plekje om van start te gaan zoek je best een windvrije en zonnige plaats. Het wordt ook aangeraden om zo ver mogelijk van andere bomen of planten te blijven, anders nemen die het water en voedsel af die de kruiden en groenten broodnodig hebben.

Wie niet beschikt over een tuin kan zijn plantjes eveneens op zijn terras zetten. Enige vereisten zijn voldoende zon en meststof.


 

Verschillende groenten en kruiden in de tuin van Veronicastraat in Gent
Meer info over deze woning vind je HIER


Ook op een kleiner terras, zoals in de Antwerpsesteenweg in Gent, kun je bloemen, groenten en kruiden planten.
Meer info over deze woning vind je HIER

 

3. Een tuin trekt dieren aan

Dankzij een groene tuin wordt de biodiversiteit verhoogd. Door het prettige leefgebied voor vogels, insecten en andere dieren zal je dagelijks deze kleine bezoekers in je groene oase mogen verwelkomen.

Zo draag je je steentje bij want vele insecten hebben het momenteel moeilijk. Bijen bijvoorbeeld, hebben nood aan verwilderde tuinen. Zonder de bijtjes zouden wij niks zijn aangezien zij hard nodig zijn om onze voedselgewassen te bestuiven.

 

Zicht op een deel van de tuin en het kippenhok in van het landhuis in de Dorpsstraat in Laarne
Meer info vind je HIER

 

4. Groen koelt af

Tijdens de eerste lockdown werd het pijnlijk duidelijk hoe warm het in de stad kan zijn als je thuis niet beschikt over een buitenruimte. Het was dan ook warmer in de stad dan op het platteland, dat komt omdat gebouwen warmte opnemen en deze langer vasthouden. Van de wereldwijde bevolking leeft iets meer dan de helft in steden, en dat getal blijft groeien.

Groen kan hier een belangrijke rol spelen om het wonen prettiger te maken. Naast het bieden van schaduw hebben bomen en planten een verkoelende werking dankzij verdamping via hun bladeren. Groen neemt ook veel minder warmte op, het is zelfs zo dat een groendak de gemiddelde huistemperatuur een paar graden kan verlagen! Het spreekt voor zich dat het je energierekening ook verlaagt.

De verkoelende vijver en veel lommerrijke plaatsjes in de tuin van het landhuis in de Dorpsstraat in Laarne
Meer info vind je HIER

5. In een tuin of op een terras kun je volop genieten met het gezin

Dat de look en feel van een huis opmerkelijk verbeterd wordt door een tuin is een feit. Maar voor het gezin zelf biedt het ook talloze voordelen.
Wat dacht je van samen met het gezin buiten eten, vrienden uitnodigen voor een BBQ of gewoonweg in stilte een boek lezen in de zon?

 

Heel gezellig "chillen" met vrienden of familie op het grote terras van de burgerwoning in de Vijfwindgatenstraat in centrum Gent
Meer info over deze woning vind je HIER

6. Vegetatie voor minder geluidsoverlast en verhoogde privacy

Beplanting zorgt niet alleen voor een aangenaam uitzicht, ze verlaagt ook de geluidshinder van rondom om. Vegetatie draagt bovendien bij aan aangename geluiden, zoals van vogeltjes en andere dieren. Dankzij hagen of welbewust ingeplante bomen of struiken kun je meer privacy creeëren in je huis, je tuin of op je terras

 

Een mooi aangelegde tuin met groene haag in deze villa in Lissewege.
Meer info over deze woning vind je HIER


7. Het opknappen van je buitenruimte rendeert

In een tijd waar luxekeukens en badkamers worden geïnstalleerd, wordt er te weinig nagedacht over investeringen in de tuin. Makelaars adviseren ook vaak om de tuin op orde te brengen voor de verkoop van het huis.

Waarom? Omdat waardestijgingen door investeringen in de tuin en groen wel overeind blijven. Bij de verkoop van de woning kunnen mooie bomen en planten, die op de juiste plek gepland zijn, wel eens de doorslaggevende factor zijn.

De verzorgde voortuin van een half-open bebouwing in Kruisem.
Meer info over deze woning vind je HIER

 

Meer panden zien? Bekijk dan zeker hier ons uitgebreide aanbod.

 

Gerelateerde artikels

Blog

TIJDELIJKE ACTIE!

Verkoop nu uw woning met i-Moov en krijg een gratis homestaging of videorapportage met extra social media campagne
Blog

Waarom beroep doen op een vastgoedmakelaar?

Wat zijn de belangrijkste redenen om samen te werken met een vastgoedmakelaar?
Blog

Wat is homestaging?

U heeft maar één kans om een goede indruk te maken op potentiële kopers bij de verkoop van uw huis. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw eigendom voldoet aan deze opdracht, dat kan door middel van homestaging.