Hoe maak ik mijn huis en tuin winterklaar?

Koude, natte winterdagen kunnen meer schade aanrichten dan u zou denken. Geen nood, dankzij deze praktische tips leert u hoe u uw woning perfect winterklaar kunt maken.

De dagen worden steeds korter en korter, de gemiddelde temperatuur daalt stevig en Kerstmis begint in zicht te komen. Ja hoor, Koning Winter is in aantocht!

Wie denkt dat de winter geen impact heeft op een woning is fout. Schade zoals bevroren en gebarsten leidingen, een kapotte cv-ketel, gebogen vloeren en het binnensijpelen van water komen vaak voor. Bij nalatigheid keert uw verzekeraar zelfs geen gelden uit. U bent dus verantwoordelijk voor uw eigen woning en dient die te onderhouden, op die manier zal de schade geminimaliseerd worden.
Daarenboven wordt de energiefactuur zo laag mogelijk gehouden als uw woning geen last heeft van de kou, iets waar iedereen baat bij heeft.

Wie zich goed wenst voor te bereiden doet er niet slecht aan om zijn woning winterklaar te maken. Dankzij deze praktische tips weet u helemaal hoe het moet!

1. Isoleer je ramen en deuren

In de winter zorgt warmte voor knusheid en gezelligheid, tocht zou dus wel een spelbreker kunnen zijn. Tocht zorgt er evenwel voor dat je veel meer moet betalen voor energie. Dat komt omdat er overal plekjes zijn in het huis waar de koude naar binnen komt en de warmte ontsnapt. Zelfs kleine ingrepen kunnen al een wereld van verschil uitmaken.

Een simpele oplossing om tocht langs de deur te beperken is het gebruik van een tochthond. Bijna elk huishouden is in het bezit van tochthonden omdat het zodanig praktisch is. Je vindt ze bovendien in alle maten en kleuren en zijn daarom ook een mooie aanvulling op uw interieur. Ook in je brievenbus kan je tochtborstels plaatsen en een tapijt op de vloer kan evenwel wonderen doen.

 


Je doet er eveneens goed aan om ’s avonds de gordijnen te sluiten. Zij houden de warmte gemakkelijker binnen en laten de warmte niet snel ontsnappen. Wie nog verder wil gaan kan zelfklevende isolatiestrips plakken rond de ramen. Je ramen blijven tochtgaten zelfs al zijn ze van dubbel glas. Ook luiken en rolluiken houden de warmte binnen en de koude buiten.

Als laatste raden we ook aan om de ramen een halfuurtje per dag wagenwijd open te zetten. Verluchting is heel belangrijk in de winter, niet alleen voor frisse lucht, maar ook omdat de droge buitenlucht sneller opwarmt dan vochtige lucht binnen. Zo bespaart u op de energiefactuur, en is het nog eens gezond ook!

 

2. Zoveel mogelijk lege kranen en waterleidingen

Het is best dat u uw buitenkraan laat leeglopen (nadat u uiteraard de watertoevoer heeft toegedraaid) om bevriezing en klappen tegen te gaan. Hierbij kan het gebruik van vorstbestendige buitenkranen enorm helpen. Probeer ook zoveel mogelijk de leidingen uit niet-gebruikte ruimtes af te tappen. Watermeters, kranen en leidingen kan je bovendien best zoveel mogelijk isoleren. Dit kan eenvoudig door een doekje of vod te bevestigen en er een plastiek zakje rond te wikkelen. Zo komt er geen koude of vorst binnen in de leidingen via uw buitenkraan.

 

3. Controleer de verwarmingsinstallatie

Laat geregeld je verwarmingsinstallatie nakijken door een vakman, dat komt de veiligheid en de zuinigheid ten goede. Zelf kan je de radiatoren eens ontluchten en eventueel het water bijvullen. Opdat nare luchtjes vermeden worden kuis je best ook de buitenkant van de radiatoren eens.

Door middel van een radiatorfolie tussen muur en radiator kan je een hele hoop warmte recupereren. Het zorgt ervoor dat de warmte maximaal de ruimte wordt ingestuurd. Zorg er ook voor dat er geen gordijnen over de radiatoren hangen.

Eens het winter is, is het belangrijk van de woning niet te veel te laten afkoelen. Een koude woning terug naar een goede gevoelstemperatuur brengen slorpt immens veel energie op. Laat daarom nooit de temperatuur onder de 16 graden zakken, zodat je verwarmingsinstallatie geen enorme inspanningen moet leveren. De meeste thermostaten kunnen zo ingesteld worden dat er overdag een andere temperatuur is als ’s nachts. Dat is zowel handig voor uw gemak en voor uw factuur.

 

4. Dak, schoorsteen en dakgoot

Aan het einde van de herfst liggen dakgoten vol met bladeren. Als gevolg wordt het regen- en smeltwater niet goed afgevoerd en kunnen lekkages schade berokkenen. Controleer daarom best regelmatig eens of de dakgoten vrij zijn van bladeren.

In het geval dat u in het bezit bent van een houtkachel kunt u best de schoorsteen laten vegen. Ten eerste is dat verplicht voor de verzekering en ten tweede is het een bescherming tegen brand en CO-vergiftiging. Dat komt door bijvoorbeeld restanten van oude vogelnesten die de schouw doen verstoppen.

Tegelijkertijd kunnen de dakpannen eens geïnspecteerd worden. Kijk na of ze verschoven of gebarsten zijn.

 

 5. Zuinige verlichting

Tijdens de winter zijn we meer afhankelijk van verlichting omdat er minder zonlicht is. Probeer zoveel mogelijk ledlampen te gebruiken, zij zijn zeer energiezuinig en bovendien heel betaalbaar. Ook spaarlampen en tl-lampen zijn een goed alternatief. Je portemonnee zal je achteraf dankbaar zijn.

6. Tuin

Veel planten zijn niet winterbestendig en hebben wat extra aandacht nodig. We hebben het over kruidenplantjes, sierplanten en bloemen. Zij genieten bescherming van een thermobeschermhoes of een noppenfolie, dat weert hen tegen de koude wind en vriestemperaturen.

Als je over voldoende ruimte beschikt kan je opteren op de gevoelige planten binnen te halen en op een zonnige plek te zetten. Dat is een win-winsituatie aangezien we door de winter meer tijd binnen spenderen en zo minder natuur zien. Probeer ook het tuinmeubilair zoveel mogelijk op te bergen.

Het dikke pak bladeren die op je gazon ligt haal je best weg. Die bladeren zorgen ervoor dat licht en zuurstof sterk worden tegengehouden waardoor het gazon kan verzwakken. Investeren in najaarsmeststof kan ook goed zijn, het stimuleert de versterking van de wortels.
Je doet er ook goed aan om de bomen en struiken te snoeien voor de winter van start gaat.
Hoe meer dood hout er weggehaald wordt, hoe groener de bomen en struiken er na de winter zullen uitzien. Ook gevaarlijke en ongewenste takken haal je best weg omdat ze door een zware sneeuwlaag dreigen af te breken.

Veel planten zijn niet winterbestendig en hebben wat extra aandacht nodig. We hebben het over kruidenplantjes, sierplanten en bloemen. Zij genieten bescherming van een thermobeschermhoes of een noppenfolie, dat weert hen tegen de koude wind en vriestemperaturen.
Als je over voldoende ruimte beschikt kan je opteren op de gevoelige planten binnen te halen en op een zonnige plek te zetten. Dat is een win-winsituatie aangezien we door de winter meer tijd binnen spenderen en zo minder natuur zien. Probeer ook het tuinmeubilair zoveel mogelijk op te bergen.Het dikke pak bladeren die op je gazon ligt haal je best weg. Die bladeren zorgen ervoor dat licht en zuurstof sterk worden tegengehouden waardoor het gazon kan verzwakken. Investeren in najaarsmeststof kan ook goed zijn, het stimuleert de versterking van de wortels.
Je doet er ook goed aan om de bomen en struiken te snoeien voor de winter van start gaat. Hoe meer dood hout er weggehaald wordt, hoe groener de bomen en struiken er na de winter zullen uitzien. Ook gevaarlijke en ongewenste takken haal je best weg omdat ze door een zware sneeuwlaag dreigen af te breken.
Om af te sluiten kunnen er gerust winterbloeiers geplant worden in de tuin. Denk maar aan sneeuwklokjes en winterjasmijn, zij fleuren de tuin op en brengen een lekkere geur met zich mee!



Meer tips?

https://www.vtwonen.be/tuinieren/onderhoudskalender/winterklaar-maken/
https://www.bouwenwonen.net/artikel/10-tips-om-je-woning-winterklaar-te-maken/41978
https://www.blavier.be/nl/blog/onze-tips-om-je-huis-winterklaar-te-maken/
https://www.libelle.be/thuis/maak-je-huis-winterklaar/
https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/klus-in-uw-kot/binnen-klussen/10-tips-om-je-huis-klaar-te-maken-voor-de-winter/?utm_source=Livios&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=week-48-2020_nl
https://www.libelle.be/nest/tuin-december/

Jouw link hier? Contacteer ons!

 

 

Gerelateerde artikels

Blog

TIJDELIJKE ACTIE!

Verkoop nu uw woning met i-Moov en krijg een gratis homestaging of videorapportage met extra social media campagne
Blog

Waarom beroep doen op een vastgoedmakelaar?

Wat zijn de belangrijkste redenen om samen te werken met een vastgoedmakelaar?
Blog

Wat is homestaging?

U heeft maar één kans om een goede indruk te maken op potentiële kopers bij de verkoop van uw huis. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw eigendom voldoet aan deze opdracht, dat kan door middel van homestaging.